top of page
Vyhledat

Plesnivá potravina ve Včelobale?

Nebudete první ani poslední, co zapomněli, zapatrošili Včelobal s potravinou. Prošlo několik pátků, či týdnů a hle, potravina je plesnivá. Takovou zkušenost máme iu nás doma. Proč potravina zplesniví ve Včelobale? Důvodů může být několik, avšak je důležité si uvědomit, že nežijeme ve sterilním laboratoři, naopak právě plísně se šíří poměrně snadno. Plíseň se zcela určitě z potraviny pouhým okem neviditelnými sporami rozšíří všude kolem. V případě, že potravina ve voskovém ubrousku opravdu "rozkvetla", doporučujeme včelobal posunout červíkem v kompostu. Pokud jste si plíseň všimli včas, je možná záchranná akcia.Teda sterilizace. Postup: Včelobal je třeba umýt ve vlažné vodě za pomoci ekologického prostředku na nádobí. Následně obal necháme volně uschnout. Připravíme si plech na pečení, na který položíme pečící papír. Troubu vyhřejeme na 160 ° C. Když je trouba vyhřátá, Včelobal položíme na pečící papír a spolu s plechem vložíme do trouby na max. 30 sekund. Tato doba postačí na zničení potenciálních plísní na Včelobale.



Pokud se vám zdá, že vosková vrstva již není dostatečná, řešení na obnovu voskové vrstvy s podrobným návodem nabízí Včelopravár.

A při Včelovaku? V případě, že jste si našli plesnivý chléb ve včelovaku, postup je podobný. Nicméně je třeba do vaku vložit pečící papír se stejným rozměrem jako je vak. Při vyjímání vaku z trouby je nutné jednat rychle. Vak je třeba okamžitě otevřít, ideálně pinzetami, abyste si nezavoskovali prsty.

bottom of page