top of page
Vyhledat

Ohleduplná drogerie, kde najdete vše pro svůj ekologický domov


Když se spojí parta přátel, která stále více uvažuje nad svým životním stylem, jeho dopadem na naši planetu a lokálností, nemůže vzniknout nic jiného než zajímavá myšlenka.

Myšlenka, která dokázala změnit přesvědčení, že k tomu, abychom změnili svět, potřebujeme dokázat něco velkého. Dnes již víme, že na změnu stačí, když začneme od sebe. Krok za krokem, tolik, kolik je v našich silách,

k lepšímu světu. A tak vznikla ohleduplná drogerie Ekotočka.


Bezobalová drogerie Ekotočka v Stupavě a jej ekologický sortiment
Bezobalová drogerie Ekotočka v Stupavě


Ahoj Martin, prozraď nám, jak a kdy vznikla první myšlenka otevřít si bezobalovú drogerii?


Na úplném začátku jsme v domácnostech začali třídit odpad. O správném třídění jsme hodně nevěděli a tak jsme začali hledat informace na sociálních sítích a webových stránkách. Při této naší internetové výuce jsme se postupně dozvídali, že existuje i udržitelnější způsob života jak jsme tehdy vedli. Začali jsme pátrat po obchůdcích, ve kterých bychom si uměli vyzkoušet takový způsob nakupování. Jelikož v té době se v našem okolí taková prodejna nenacházela, jezdili jsme si pro drogerii a potraviny do Bratislavy. Pracovali jsme v Stupavě a tak nám to bylo dost od ruky cestovat do Fresh marketu v pravidelných intervalech.


Myšlenka otevření ekologické drogerie vznikla jak jinak na pivu 😊.

Spojili jsme se skvělá parta lidí a po půl roce spatřila světlo světa

naše EKOTOČKA.



Jaké jsou podle vás výhody bezobalového žití?


První výhodou je určitě udržitelnost. Z reakcí našich zákazníků pozorujeme, že prvotní motivaci pro ekologický nákup je kromě zájmu o planetu i jejich vlastní pocit zahlcení plastovým odpadem. V našem obchůdku vám stačí jedna nádoba, kterou používáte na daný prostředek stále dokola. Kromě obalu spolu s našimi zákazníky díváme i na obsah - dbáme na kvalitní a bezpečné složení všech výrobků s ohledem na jejich vliv na člověka i na přírodu. Zároveň vybíráme zejména lokální produkty - většina našich dodavatelů je právě ze Slovenska a Česka, čímž také snižujeme naši uhlíkovou stopu při přepravě produktů ke nám.


Častým strašákem eko ​​produktů bývá cena, v Ekotočke ale ukazujeme, že udržitelná domácnost vůbec nemusí zatěžovat peněženku. Většina produktů, které nabízíme jsou znovu použitelné či obnovitelné a drogerie čepování do vlastního obalu je dokonce výhodnější, než běžné značky z drogerie.

V neposlední řadě je výhodou malých, bezobalových obchodů osobní přístup - poradíme zkušenému eko-nadšenci, jakož i tomu, kdo je v tomto tématu zcela nový 😊, trpělivě vysvětlíme a společně zvolíme ten nejlepší produkt přesně podle potřeb.



Co bylo podnětem k tomu, abyste změnili svůj životní styl směrem k zero waste? Co bylo nejtěžší na této změně?


Produkce komunálního odpadu. Toto byl ten podnět, díky kterému jsme nastoupili na cestu zero waste životního stylu. Když jsme si uvědomili, co dokážeme vyprodukovat jako 2-4 členné rodiny a vynásobili jsme si to jen rodinami v našem městě, byla to strašná představa. Stupava měla donedávna skládku komunálního odpadu a viděli jsme na vlastní oči, jak ta hora odpadků z týdne na týden roste. Začali jsme postupnými kroky, abychom tu naši úspěšnou přeměnu neukončily hned na začátku přehnanými nároky na změnu životního stylu. Už jen si zvyknout na nošení vlastních obalů a tašek a nezapomínat na to, bylo na začátku docela náročné. Později se to stalo rutinou.


Čepované prostředky na nádobí, aviváž, prací gel či mýdlo na ruce v Ekotočke.
Čepované prostředky na nádobí, aviváž, prací gel či mýdlo na ruce. Toto a mnoho dalšího najdete v Ekotočke.

Prozraďte nám, co speciální můžeme u vás v obchůdku najít?


Bezobalové potraviny se již po Slovensku naštěstí dost rozšířily, ale obchůdků zaměřených pouze na udržitelnou drogerii a domácnost je stále poměrně málo.

V Ekotočke si do vlastní nádoby natočíte vše, co byste mohli potřebovat. Prací gely a aviváže jsou klasika. U nás však najdete například i točené leštidlo do myčky, prostředek na okna či gel na WC. V oblasti drogerie máme například čepování kondicionér na vlasy, tělová mléka, krémy na ruce, množství sprchových gelů a dokonce i deodoranty a pastu na zuby - vše i do vlastní nádobky.



Jak vnímají Stupavčané a lidé z okolí možnost nakupovat v bezobalovom obchodě? Máte nějakých typických zákazníků?


Zákazníci si možnost nakoupit drogerii bezobalovo opravdu chválí, jelikož předtím museli za čepování drogerií či přírodní kosmetikou cestovat do Bratislavy či Malacek. Dostupnost je při tomto druhu prodeje opravdu důležitá - mnoho lidí rádo zvolí bezobalový nákup, pokud jej však nemají kde uskutečnit, koupí raději klasickou drogerii v plastu z obchodu, který mají po ruce.

Od zákazníků víme, že by ocenili i bezobalové potraviny v okolí, které zde zatím chybí.


Našimi zákazníky jsou většinou mladí lidé, rodinky zaměřené na ekologii, ale často i starší, pro nichž mnohé naše produkty nejsou žádnou novinkou - síťovky, klasické holící strojky, tuhé mýdla nebo znovu použitelné lahve používali už dávno předtím, než jsme jim na chuť přišli my 😉. Těší nás zájem každého zákazníka o udržitelnější domácnost a bezobalový život.


včelobal v ponuke bezobalového obchodíka
Včelobal v nabídce nesmí chybět.

Jak to funguje i nyní během korony? Byli jste domáčknutí do něčeho, co byste neudělali kdyby nepřišla pandemie?


Když pandemie dorazila i k nám na Slovensko, byli jsme všichni vystrašení a velmi opatrní. I naši prodejnu jsme na jistý čas zavřely. Abychom uspokojili naše zákazníky, spustili jsme donášku točené drogerie přímo do domácností v okolí.



Chybí vám v obchodě ještě něco, co byste rádi doplnili?

A o co je největší zájem?


Momentálně nám v Ekotočke chybí eko-friendly dekorativní kosmetika v udržitelných obalech, po které se už pomalu, ale jistě ohlížíme 😊.


Největší zájem je o ekologické praní a čištění domácnosti. Největší podíl prodejnosti v Ekotočke mají prací gely a aviváže. Myslím si, že tento trend byl i před pandemií.



Lidé si dnes více uvědomují problémy životního prostředí a chtějí snížit svůj vliv na životní prostředí.

Co jim můžete poradit? Kde by měli začít?


Hlavně nepřemýšlet a jít do toho - není totiž o čem 😊. Ekologický způsob života je jednodušší a pohodlnější, než se může zdát. ''Začiatočníkom'' bychom poradili začít s čepování pracími a čisticími prostředky - používají se stejně, takže vy si změnu ani nevšimnete, příroda ale rozhodně ano. Plastové houbičky na čištění, či do sprchy doporučujeme nahradit lufou - přírodní houbičkou kterou využijete na nádobí, v koupelně či na exfoliaci pokožky. Když doslouží, může putovat rovnou do kompostu. Plastové slámky pomůžeme nahradit nerezovými, odličovací tampóny vyměníme za pratelné a tekutý šampon za tuhý nebo čepování.


Radíme pozitivní pohled na věc a samozřejmě začít od sebe. Podívejte se na produkty ve své domácnosti a zamyslete se, jak by se daly jednoduše vyměnit za udržitelnější a mnohdy i účinnější.

Voskové ubrousky od Včelobalu dokonale nahradí potravinovou fólii a potraviny udrží déle čerstvé. Kovový holicí strojek ušetří kopu jednorázových žiletek z plastu, navíc zajistí lepší a hygieničtější oholení.


Ekologický život tedy rozhodně nemusí být nepohodlnější naopak hledání udržitelnosti vás mnohokrát přivede k vyšší kvalitě produktů, které si oblíbíte se skvělým pocitem, že každý den jednáte s ohledem na životní prostředí 😊.



Jaká je vaše vize do budoucna po kůrou? Plánujete něco nového?


Rádi bychom naši Ekotočku stále rozvíjely a zásobovali kvalitní ekologickou drogerií a kosmetikou ze Slovenska. Těsně před pandemií jsme začali s workshopy na různá témata, které se týkaly nejen ekologického a zero waste života, ale i hravých témat pro děti - například výroba voskového ubrousku apod. Nyní jen čekáme, abychom tyto naše aktivity mohli obnovit. Chtěli bychom se stát součástí edukace žáků na základních školách o ekologickém způsobu života.



bottom of page