Přidej se ke komunitě Včelobalu. Newslettery neposíláme často, ale když už, tak o novinkách a akcích, které stojí za řeč.

Historicky včelí vosk používali k zachování zboží již Egypťané. Později kolem roku 1900 lidé používali ubrousky se včelím voskem pro skladování potravin či zakrytí nádoby. Tento koncept jsme převzali a dali mu dnešní podobu.
Je opakovaně použitelný a ekologický! Včelobal se snadno čistí – stačí obal otřít nebo opláchnout vlažnou vodou. Potraviny vydrží čerstvé, přičemž se „neudusí“, vosková vrstva je mírně prodyšná. Je vhodný pro balení všech potravin jako je pečivo, zelenina, ovoce a sýry. Možnosti využití v domácnosti jsou jen na vaší fantazii. Po skončení životnosti poslouží například jako dobrý pořadač ohně. Obal je 100% kompostovatelný, stačí jej nastříhat na drobnější kousky.
Takto ano:
Takto ne:
Na Včelobalu je nanesena jedinečná vrstva, díky které může vydržet rok a více. Jak dlouho si zachová své vlastnosti, záleží na péči. Při intenzivním používání doporučujeme obaly „obnovit“ převoskováním, jednoduše v domácích podmínkách, nebo nám je zašlete na servis.
Včelobaly prošly testy RÚVZ a jsou certifikovány pro styk s potravinami. Včelobaly jsou vhodné pro potraviny s výjimkou horkých jídel, syrového masa a plísňových sýrů. Kombinace přírodních surovin s tkaninou ze 100% BIO bavlny umožňuje včelobalům dýchat a tak zajistí, aby vaše jídlo zůstalo déle čerstvé.
Zatímco plastové fólie jsou většinou jednorázové, jejich recyklace je téměř nemožná a v přírodě se rozkládají desítky let. Rovněž neumožňují pečivu dýchat, čímž se zvyšuje riziko vzniku plísní.
Naopak, Včelobaly jsou 100% přírodní a opakovaně použitelná alternativa, která minimalizuje plastový odpad. Díky včelímu vosku a pryskyřici mají antibakteriální a antimykotické vlastnosti. Koupí Včelobalů navíc podporujete lokální výrobu a slovenské včelaře.
Standardně máme 4 rozměry, na požádání vyrobíme jakékoli. Jelikož jsme manufaktura, rozměry vyráběných Včelobalů se mohou lišit o +/- 10 mm.
Velikost S - 19 x 19 cm - velikost vhodná na odříznuté kousky zeleniny, menší svačinový chlebíček nebo přikrytí sklenic.
Velikost M - 25 x 27 cm - vhodný k zabalení rohlíku, hrudky sýra, odkrojené okurky.
Velikost L - 37 x 34 cm - ideální pro balení svačinových chlebíčků, baget, překrytí kynoucího těsta, hrnce či talíře.
Velikost XL - 50 x 44 cm - vhodný k zabalení celého chleba či zakrytí plechu.
Voskový ubrousek před použitím, tedy balením potraviny, je vhodné „aktivovat“. Pomocí tepla rukou ubrousek nahřejete, několikrát vytřete a pokrčíte. Takto zabezpečíte vhodnou přilnavost včelobalu k potravině. Jen dokonale obalená potravina vydrží déle čerstvá. Práce s voskovým obalem je vlastně velmi podobná plastové potravinové folii.
Po použití obal jemně oprašte, případně omyjte ve vlažné vodě pomocí houbičky a ekologického prostředku na nádobí. Umytý včelobal necháme volně vyschnout a můžeme používat znovu. Čas od času sterilizujeme, přičemž zároveň zacelíme voskovou vrstvu. Do rozehřáté trouby vložíme Včelobal položený na pečícím papíře při 160 °C na nejvýše 30 sekund. Postup pro opravu a dezinfekci v jednotlivých krocích naleznete na blogu "Plesnivá potravina ve Včelobalu".
Postačí opláchnutí studenou, nebo vlažnou vodou. Po umytí obal nekrčte, ale nechte volně vysušit jako jiné nádobí. Pokud potřebujete Včelobal odmastit, nejvhodnější bude biologicky rozložitelný přípravek bez alkoholu. Včelí vosk je rozpustný v alkoholu!
Ano, voskovaný ubrousek můžete použít v mrazáku, ale je dobré pamatovat na toto:
Ano, Včelobal je hygienický, a to z několika důvodů.
Jeho povrch se díky kvalitní voskové vrstvě snadno myje. Klíčové složky – včelí vosk a borovicová pryskyřice – mají přirozené antibakteriální a antimykotické (protiplísňové) vlastnosti, které se odedávna využívaly při skladování potravin. Kromě toho jsou Včelobaly pravidelně testovány a certifikovány Národní referenční laboratoří pro styk s potravinami, jako jsou pečivo, koláče, ovoce či zelenina.
Díky obsahu včelího vosku a borovicové pryskyřice jsou voskové ubrousky přirozeně odolné vůči plísním. Tato ochrana však není stoprocentní, proto se obaly nedoporučují například pro balení plísňových sýrů. Zvláštní pozornost si vyžaduje velmi čerstvé pečivo; u něj se doporučuje neuzavírat vak úplně natěsno, aby mohlo dýchat a přebytečná vlhkost se odpařovala, což předchází zapaření. Pokud se na obalu přece jen objeví plíseň, je možné jej jednoduše sterilizovat.
Voskové ubrousky se mohou zafarit u některých potravin jako je červená řepa, borůvky, atd. Včasným opláchnutím ve vlažné vodě případně s prostředkem vhodným na mytí potravin barvu smyjeme.
Včelobaly jsou navrženy a ručně vyrobeny v naší dílně na úpatí Malých Karpat. S láskou a důrazem na kvalitu vybíráme suroviny pro výrobu. Včelobal se skládá ze směsi vosku od slovenských včelařů, bio řepkového oleje, borové pryskyřice. Důležitou roli hraje 100% BIO bavlna s certifikátem GOTS. Látky, ze kterých Včelobal vyrábíme, jsou zdravotně nezávadné a splňují i nejpřísnější kritéria pro kojenecké výrobky. Bavlna je potištěna ekologickým tiskem. Více o bavlnách a surovinách se dočtete na blogu.
Vosková vrstva je navázána na bavlnu, avšak zcela jistě se v miligramech uvolňuje na obalované objekty. Velmi dobře je vidět kolik vosku se může dostat na potravinu, když obalíte průsvitnou sklenici včelobalem a následně sundáte obal dolů. Na sklenici zůstane kde zde malý flíček po vosku.
Včelí vosk má přirozeně žlutou barvu, odmítáme používat průmyslově bělený včelí vosk.
Ano, Včelobal příjemně voní jako včelí vosk, medově. Potraviny zabalené do včelobalů mohou první dny používání jemně vonět po vosku. Intenzita vůně se používáním sníží. Pro nás to potvrzuje kvalitu pravého včelího vosku.
Včelí vosk je hořlavý! Proto držte své obaly daleko od plamenů. Nevystavujte včelobaly zdrojům tepla jako jsou mikrovlnné trouby, trouby nebo myčky nádobí. Nejsou vhodné horké potraviny nebo tekutiny.
Včelí vosk se při nízkých teplotách pokrývá šedo-bílým povlakem, který se nazývá také voskový květ. Vytvořený povlak je přirozená vlastnost vosku. Pokud včelobal od nás získal tento voskový květ, například při dopravě v chladu, stačí obal umístit do teplého prostředí s teplotou kolem 38 °C. Tedy postačí zahřátí sluncem, vodou nebo fénem a povlak se ztratí.
Kousky včelobalu rozřezané na proužky jsou skvělé pro podpálení dřeva při zakládání ohně, případně je můžete zkompostovat.
Používáním se vosková vrstva opotrebúva a látka ztrácí svoji nepropustnost vůči tekutinám a také přilnavost. To ale vůbec nevadí, včelobal lze jednoduše servisovat i v domácích podmínkách. Mezi dva pečící papíry vložte včelobal a párkrát přežehlete teplou (ne příliš horkou) žehličkou. Pro obnovení voskové vrstvy použijte Včelopraváře. Můžete nastrouhat pár gramů na poškozená místa a zažehlit. Připravili jsme kompletní návod na blogu i ve videu.
Přidej se ke komunitě Včelobalu. Newslettery neposíláme často, ale když už, tak o novinkách a akcích, které stojí za řeč.