K objednávce nad 850 Kč přikládáme originální dárek | Doručení zdarma při objednávce nad 1000 Kč.
Přibalit do setu
Košík
Zavrieť Menu

už jen 1 000,00 Kč a získáte dopravu zdarma

Menu Domovská stránka Produkty Použití Košík 0 Účet

Zplesnivělé jídlo ve Včelobalu?

Nebudete první ani poslední, kdo zapomněl nebo někam zašantročil voskový ubrousek s jídlem uvnitř. Uběhlo pár dní, nebo i týdnů – a ouha, potravina je plesnivá. Občas se to stane i u nás doma.

 

Proč jídlo ve Včelobalu zplesniví?

Důvodů může být hned několik. Plísně se rády šíří ve vlhkém a teplém prostředí. Například pečivo, které není úplně suché, v sobě přirozeně obsahuje vodu i zbytky bakterií z kynutí. Když ho pak uzavřete do voskového sáčku a necháte několik dní bez kontroly, je pomalý vznik plísně téměř zaručený.

Plíseň se z potraviny následně šíří i neviditelnými sporami, které se mohou dostat na celý povrch obalu. Pokud jídlo ve Včelobalu opravdu „rozkvetlo“, doporučujeme obal s klidem poslat do kompostu – červíci si pochutnají. Pokud si ale plísně všimnete včas, je tu ještě šance na záchranu – tedy sterilizaci.

 

Máme ověřené 2 účinné způsoby dezinfekce Včelobalu:

1. Dezinfekce pomocí kvasného octa

Nejprve obal opláchněte vlažnou vodou a odstraňte drobné nečistoty. Ideálně použijte 8% kvasný ocet, který nalijete do mělkého talíře. Do něj položíte ubrousek a necháte působit 3 minuty z každé strany.

Pokud se jedná o voskový sáček (Včelovak), nalijte asi 2 dcl octa dovnitř, sáček uzavřete a protřepejte. Poté octem otřete i vnější část. Nakonec opláchněte vlažnou vodou a nechte volně uschnout. Silné aroma octa vyprchá během 24 hodin.

2. Dezinfekce horkem v troubě

Postup: Voskový ubrousek nejprve umyjte vlažnou vodou s ekologickým prostředkem na nádobí a nechte úplně uschnout. Připravte si plech s pečicím papírem, rozehřejte troubu na 160 °C. Jakmile je teplota dosažena, položte Včelobal na papír a dejte plech do trouby na max. 30 sekund. Tato krátká doba stačí k likvidaci případných plísní, aniž by se obal poškodil.

 

Pokud máte pocit, že vosková vrstva už není co bývala, doporučujeme obal znovu navoskovat pomocí Včelopraváře, který najdete v našem e-shopu – i s podrobným návodem.

 

A co dělat s plesnivým chlebem ve Včelovaku?

Postup je velmi podobný. Jen je potřeba dovnitř sáčku vložit pečicí papír o stejném rozměru. Při vytahování z trouby jednejte rychle – sáček okamžitě otevřete (ideálně pomocí pinzety), aby se vám vosk nepřilepil na prsty.

Zobrazit kategorie
Sleva - 15 % na všechny obaly a vaky

Přidej se ke komunitě Včelobalu. Newslettery neposíláme často, ale když už, tak o novinkách a akcích, které stojí za řeč.

Včielka popup
Včielka popup
Včielka Včielka
Darček